Att utveckla och tillverka fordon har aldrig varit mer komplext. Produktutvecklare och produktionschefer står inför enorma utmaningar. De ska hantera en ofta intensiv utvecklingsfas och en global leveranskedja som inte alltid levererar. Men mitt i dessa utmaningar finns en lösning som allt fler använder – 3d-printtekniken.
3d-print i fordonsindustrin: en lösning på snabba ledtider
Utmaningarna i utvecklingen är tydliga. Det är inte bara pressen att få fram färdiga prototyper snabbt som är ett problem. Det är också i kombination med kostnader som kommer med ständiga ändringar under utvecklingen.
Här har 3d-print potential att kraftigt förkorta ledtider. Med traditionella metoder kan det ta veckor att få fram en fysisk prototyp efter varje designändring. Med 3d-print kan samma process ta dagar – eller timmar.
Flexibilitet och snabbhet i prototypframtagning
För produktutvecklare är tiden mellan design och prototyp avgörande. Varje fördröjning innebär kostnader, förseningar och i värsta fall försämrad konkurrenskraft.
En av de största fördelarna med 3d-printtekniken är att du snabbt kan anpassa och ändra en prototyp. Det ger utvecklingsteam möjligheten att iterera snabbare och identifiera problem tidigare i processen.
I en bransch där varje sekund räknas kan denna form av just-in-time-produktion vara skillnaden mellan en framgångsrik lansering och kostsamma förseningar.
Verktygstillverkning: en dold men viktig tillämpning
Även om 3d-print i fordonsindustrin idag främst används för prototyper, finns det ett område där tekniken börjar göra avtryck: verktygstillverkning. Att skapa specialanpassade verktyg för att tillverka nya komponenter kan vara en lång och kostsam process. Med 3d-print kan du tillverka dessa verktyg snabbare och till en bråkdel av kostnaden.
Verktyg som tidigare krävde komplicerade maskiner och långa ledtider kan nu produceras in-house med hjälp av 3d-print. Det minskar inte bara tiden det tar att komma från design till produktion, utan ger också möjlighet till mer frekventa justeringar och förbättringar utan att behöva starta om hela processen.
Utmaningar med 3d-print i slutproduktionen
När det gäller tillverkning av slutprodukter med 3d-printteknik, så är materialval, materialegenskaper, toleranser och temperaturbeständighet kritiska faktorer. Därför är det viktigt att du i detalj specificerar villka egenskaper dina printade delar ska ha.
Fordonsindustrin arbetar med extremt höga krav på precision och säkerhet. Små avvikelser i tillverkningsprocessen kan få stora konsekvenser.
Slutproduktionen förlitar sig i stora delar på traditionella metoder. Men det finns allt fler exempel på användning av 3d-print för personalisering av interiörer, som Mini Coopers nyckeletui. Med den snabba utvecklingen inom 3d-printmaterial och teknik kan vi förvänta oss att fler delar av fordonsproduktionen kommer att dra nytta av tekniken i framtiden.
Minskade kostnader, ökad konkurrenskraft och innovationer
Förutom den uppenbara vinsten med snabbare ledtider bidrar 3d-print till att reducera behovet av dyra specialverktyg och minimera materialspill. Genom att använda precis rätt mängd material för varje komponent, snarare än att bearbeta bort material, kan 3d-print hjälpa till att minska materialkostnader.
Samtidigt öppnar 3d-printing för möjligheten att tillverka precisa, specialanpassade delar i små volymer utan de höga kostnader som du får med traditionell tillverkning. Det är särskilt viktigt inom fordonsindustrin, där efterfrågan på anpassade komponenter ökar i takt med att fordon blir allt mer kundspecifika.
Den tredje fördelen är när vi börjar tillverka slutprodukter, alltså de komponenter som sitter i våra fordon, smartare. Det finns redan ett otal exempel på smarta komponenter som 3d-printats med lägre vikt än traditionellt framtagna komponenter. I en bil är varje gram viktigt och går det att skala bort onödiga kilon med 3d-printning, ja, då ser vi helt plötsligt även vinster med bränsleförbrukning och miljöpåverkan.
3d-print som komplement till traditionella metoder
Trots sina många fördelar är det ändå viktigt att säga att 3d-printning inte är en direkt ersättning för traditionella tillverkningsmetoder.
Det är snarare kombinationen av 3d-print och traditionella metoder som kommer att driva innovationen framåt.
Genom att integrera 3d-printtekniken i specifika delar av din produktutveckling kan du öka din produktivitet och konkurrenskraft, samtidigt som du fortsätter att använda beprövade metoder för storskalig produktion.